Blog keuzes maken

Keuzes maken: 5 tips die je op weg helpen

Keuzes maken. Het kan soms zo moeilijk zijn. Mijn eerste grootste keuze was wat ik na het vwo ging doen. Wat ik op dat moment eigenlijk wilde, was een high school year in Amerika. Om allerlei praktische en vooral verstandige redenen heb ik uiteindelijk besloten om toch verder te gaan studeren. Nou viel die keuze nog mee, maar wát ik dan zou gaan studeren, ik had geen idee! Ik wist dat ik niet naar de universiteit wilde, want ik wilde niet ‘de hele dag alleen maar theorieën leren’ (mijn perceptie op dat moment), ik had behoefte om mijn kennis praktisch toe te passen. Dat het een HBO opleiding ging worden was al snel duidelijk. En eigenlijk had ik maar één belangrijke criteria, ik wilde tijdens de studie naar Amerika. Ik zette allerlei studies die dit mogelijk maakten op een rij en nog steeds wist niet welke richting. Ik koos uiteindelijk voor lekkere brede studie, International Management – English Stream. Eerlijk is eerlijk, ik heb een geweldige tijd gehad, heb gestudeerd in Miami en een mooi diploma behaald.

Nu komt het interessante, met de wetenschap van nu had ik deze keuze misschien niet meer gemaakt. Het was eigenlijk niet echt een weloverwogen keuze, heb er ook niet echt de tijd voor genomen. Maar het heeft me wel gebracht tot waar ik nu ben. En ik ben blij met alle ervaringen en kennis die ik me eigen heb mogen maken. Dankbaar voor alle mensen die ik ontmoet heb. En content met wie ik daardoor ben geworden en waar ik nu sta. Dus had ik het echt anders moeten doen?

 

Door de jaren heen heb ik voor meer moeilijke keuzes gestaan. En de cliënten die ik spreek staan allemaal voor keuzes, hoe klein of groot ook. Ik ben me gaan verdiepen in het maken van keuzes en geef je graag 5 praktische tips mee.

 

Tip 1: Laat goed en fout los

Probeer in het maken van keuzes niet op zoek te gaan naar de ‘goede’ keuze. Kijkend naar mijn studiekeuze zou je kunnen oordelen dat het niet de ‘goede’ keuze was. Aan de andere kant, ik heb veel geleerd, het heeft mij in Amerika gebracht en heeft echt bijgedragen tot wie ik nu ben. Dus laat het oordeel goed of fout los. Als je bang bent om een ‘foute’ keuze te maken, kun je niet open kijken en regeert de angst. Bekijk de keuze eerder in het licht van kansen en mogelijkheden die het brengt. Wat het jouw oplevert. 

 

Tip 2: Schrijf je overwegingen op

Het hoofd kan een brei van gedachten zijn, zeker als je aan het wikken en wegen bent. Gedachten kunnen elkaar gaan overheersen waardoor je het gewoon weg niet meer scherp ziet. Wat echt goed helpt, is de gedachten uit je hoofd naar papier te brengen. Het zorgt ervoor dat er ordening en overzicht ontstaat. En niet dat alleen, hierdoor ontstaat er ruimte in je hoofd. Ruimte om zaken in perspectief te plaatsen. Als je zaken opschrijft kan het ineens zo zijn dat zaken die heel groot waren in je hoofd op papier reuze meevallen. 

 

Een aantal manieren om hiermee aan de slag te gaan is door bijvoorbeeld te gaan journallen of een actielijst te maken van wat je nog wilt onderzoeken. Wat super kan werken is een ‘voors’ en ‘tegens’ lijstje. Wat zijn de plussen van de keuze en wat zijn de minnen. Als je kunt kiezen voor meerdere opties maak je per keuzeoptie een ‘voors’ en ‘tegens’ lijstje. Het helpt je overzicht te krijgen en alle argumenten op een rij te zetten.

 

Tip 3: Keuzes maken vraagt tijd

Neem de tijd die je nodig hebt om tot een keuze te komen. En ik weet, je kunt niet eeuwig over iets nadenken. Maar als je tijd hebt, neem hem, laat het even sudderen, neem af en toe even afstand. Heb je het idee dat je niet de tijd hebt, vraag om tijd. Soms kunnen mensen of situaties vragen dat je direct een beslissing neemt. Vraag dan duidelijk om (iets) meer tijd en communiceer helder wanneer je er op terug komt zodat het voor iedereen duidelijk is.  Zaken kunnen vanzelf helder worden als je jezelf even de tijd gunt.

 

Tip 4: Luister naar je gevoel

Het hoofd is fantastisch. Het kan geweldige analyses maken en vanuit gedachten kan een verhaal ontstaan. En toch kan niet alleen het hoofd in de lead zijn. Als het hoofd zijn werk gedaan heeft, maak dan even bewust tijd voor je intuïtie en gevoel. Intuïtie is je innerlijk weten die geen logische analyse nodig heeft. Soms weet je instantly, dit klopt of dit klopt niet. Vervolgens gaan we het met ons hoofd proberen te analyseren of rationaliseren. Sta dus even stil en ga even na of je een dergelijke intuïtieve ingeving hebt gehad. Zo een ingeving heb je vast wel eerder gehad. Meestal kom je er achteraf achter, dan denk je: ‘zie je wel ik wist het!’

 

Als je het lastig vindt kun je ook kijken naar wat je voelt. Dat doe je door te visualiseren dat je de keuze gemaakt hebt en wat dat betekent. Dat echt voor je te zien. Wat voel je dan? Voel je enthousiasme, verlangen, gezonde spanning? Of voel je een kramp in je buik of benauwdheid op je borst? Voel even in je lijf wat de keuze met je doet. Het is echt een waardevolle bron van informatie.

 

Tip 5: Keuzes maken door terug te gaan naar de basis

De laatste tip!  Ga terug naar de basis. En dat basis dat ben jij! Zorg dat je goed zich hebt op wie je bent. Waar sta jij voor, wat is belangrijk voor je, waar krijg je energie van, wat is je talent? Ken je eigen verhaal, ken jezelf. Kijk of je keuze aansluit bij je; bij wie je bent en wat je nastreeft. Voor de helderheid, ik praat hier niet over doelstellingen. Ik praat hier over waar voor jou de energie zit. Wat jij te bij te dragen hebt. Als je dit weet heb je een waardevol kompas in handen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *