Moedige keuzes en het volgen van je gevoel

Soms kun je niet om je gevoel heen. Je ratio zegt dat iets niet de bedoeling is, dat het niet kan en niet mag. Toch blijft je gevoel aandringen dat je iets anders wilt. Dit interne conflict tussen hoofd en hart is iets wat velen van ons regelmatig ervaren. Het hoofd en het hart kunnen en moeten samenwerken, maar wanneer ze dat niet doen, is het volgen van je gevoel cruciaal. Het vereist moedige keuzes, maar hoe graag wil je het? Hoe moedig ben je? En hoe maak je die moedige keuzes? In deze blog  bespreken we de stappen om moedige keuzes te maken en je gevoel te volgen.

De Worsteling Tussen Hoofd en Hart

Het is een veelvoorkomend dilemma: je voelt dat je iets moet doen, maar je hoofd zegt nee. Dit interne conflict kan verlammend werken, maar het is belangrijk om te begrijpen dat beide delen van je wezen – je verstand en je gevoel – een rol spelen in het maken van keuzes. Het hoofd biedt rationele, logische overwegingen, terwijl het hart en het gevoel diepere verlangens en intuïties weerspiegelen.

Ik heb zelf vaak voor moedige keuzes gestaan. In de afgelopen periode moest ik keuzes maken die zowel mijn persoonlijke als professionele leven beïnvloedden. Als founder van Leading Potentials heb ik onlangs mijn bedrijf opnieuw gelaanceerd met een nieuwe naam en website, en grote stappen gezet in de ontwikkeling van mijn diensten. Ondanks de drukte en het succes voelde ik sterk de behoefte om even afstand te nemen en te reflecteren op wat er stond en hoe het verder moest.

Reflectie en Afstand Nemen

Het nemen van afstand, vooral op een cruciaal moment zoals een herlancering, kan tegenstrijdig lijken. Alles in mijn omgeving en verstand zei dat ik door moest gaan, zichtbaar moest blijven en mijn nieuwe diensten moest promoten. Toch was het verlangen om even te reflecteren en afstand te nemen te groot om te negeren. Het was een moeilijke keuze, die veel moed vereiste. Ik moest vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie, ondanks de angsten en twijfels die mijn hoofd naar voren bracht.

Reflecteren is een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele groei. Het stelt je in staat om terug te kijken op wat je hebt bereikt, te evalueren wat goed gaat en wat verbeterd kan worden, en om nieuwe doelen en strategieën te formuleren. Voor mij betekende dit dat ik de tijd nam om na te denken over mijn bedrijf, mijn persoonlijke leven en de balans daartussen.

Uit de praktijk

Het volgen van je gevoel en het maken van moedige keuzes is iets wat ik ook regelmatig zie bij mijn coachcliënten. Een recent voorbeeld is een cliënt die na het verliezen van zijn functie voor een groot dilemma stond. Zijn verstand zei dat hij direct full force moest gaan solliciteren omdat hij over enkele maanden in de WW zou komen. Echter, zijn gevoel en verlangen zeiden dat hij een pauze nodig had om te reflecteren op wat hij echt wilde.

Deze interne strijd tussen verstand en gevoel kan verlammend zijn. Het rationele brein maakt zich zorgen over praktische zaken zoals inkomen en stabiliteit, terwijl het hart vraagt om tijd en ruimte om te ontdekken wat echt voldoening geeft. Voor deze cliënt was het cruciaal om zowel zijn verstand als zijn gevoel de ruimte te geven en te zoeken naar een middenweg.

De Balans Vinden

Het vinden van een balans tussen hoofd en hart is vaak een kwestie van tijd nemen en beide perspectieven serieus nemen. In mijn praktijk raad ik cliënten aan om niet te haasten bij het maken van belangrijke keuzes. Neem de tijd om te voelen wat er werkelijk speelt. Dit betekent niet alleen rationele overwegingen maken, maar ook diep in jezelf voelen wat je echt wilt.

Een effectieve methode om deze balans te vinden is het maken van een lijst van voor- en nadelen van elke keuze, zowel rationeel als emotioneel. Dit helpt om een helder beeld te krijgen van de mogelijke uitkomsten en wat ze voor je betekenen op zowel praktisch als emotioneel niveau. Daarnaast kan visualisatie een krachtig hulpmiddel zijn. Door letterlijk in de scenario’s van je mogelijke keuzes te stappen en te voelen wat ze met je doen, kun je een beter inzicht krijgen in wat echt bij je past.

Tips voor het Maken van Moedige Keuzes

  1. Neem de Tijd: Haast je niet bij het maken van belangrijke keuzes. Geef jezelf de ruimte om te voelen en te reflecteren. Ongeduld kan tegenstrijdig aanvoelen, maar het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn over wat je voelt en wilt.
  2. Maak een Lijst van Voor- en Nadelen: Zet de voor- en nadelen van elke keuze op een rijtje, zowel rationeel als emotioneel. Wat levert elke keuze je op? Wat voor gevoelens komen erbij kijken? Dit helpt om een duidelijker beeld te krijgen van wat echt belangrijk voor je is.
  3. Visualiseer je Keuzes: Stap letterlijk in de wereld van je mogelijke keuzes en voel wat ze met je doen. Hoe voelt je lijf? Welke gedachten en gevoelens komen op? Door je keuzes te visualiseren, kun je beter begrijpen wat je echt wilt en welke richting je op moet gaan.

Vertrouwen op je Gevoel

Een van de moeilijkste aspecten van het maken van moedige keuzes is het vertrouwen op je gevoel, vooral als je omgeving en verstand iets anders zeggen. Vertrouwen op je gevoel betekent dat je durft te luisteren naar je innerlijke stem en de moed hebt om daarnaar te handelen, zelfs als dat betekent dat je tegen de stroom in moet gaan.

In mijn eigen ervaring heeft het volgen van mijn gevoel me geholpen om de juiste beslissingen te nemen, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn carrière. Ondanks de angsten en twijfels die mijn verstand soms naar voren brengt, heb ik geleerd dat mijn intuïtie en gevoel vaak de beste gidsen zijn.

Een Moedig Pad Volgen

Het pad van moedige keuzes is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt om zelfvertrouwen, reflectie en soms ook om tegen de stroom in te gaan. Maar het volgen van je gevoel en het maken van moedige keuzes kan leiden tot een leven dat meer in lijn is met wie je werkelijk bent en wat je echt wilt.

Voor iedereen die voor een belangrijke keuze staat of voelt dat er iets moet veranderen, hoop ik dat deze blog je inspireert om de tijd te nemen, eerlijk tegen jezelf te zijn en je gevoel te volgen. Het is een proces dat moed en vertrouwen vereist, maar de beloning is een leven dat vervuld en authentiek is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *