Blog het vinden van je purpose

Het vinden van je Purpose: de grootste misvatting

Het vinden van je purpose. Ergens komt het moment dat je er over na gaat denken. Ik schrijf dit artikel omdat ik het onderwerp purpose belangrijk vind en het ook belangrijk is. Tegelijkertijd zie ik ook dat het in de praktijk enorm groot en complex kan worden. En dat hoeft het wat mij betreft echt niet te zijn.

Betekenis van purpose

Laten we beginnen met wat purpose precies inhoudt. Ik zie vele benamingen voorbij komen: missie, verlangen, je ‘why’, dromen, bezieling. Als je het mij vraagt gaat het om het volgende: wat heb je te doen in deze wereld, wat wil jij bijdragen, wat drijft je? Het leven dat je spendeert op deze aarde, in het teken waarvan staat dat? Ik denk dat de verschillende benamingen en zelfs de uitleg die ik er aan geef je wel bekent voorkomt. De cliënten die bij mij komen en waar ik mee werk, zijn vaak opzoek naar hun kracht, naar wie ze werkelijk zijn en wat ze te brengen hebben. Het onderwerp purpose staat dan ook steevast op de agenda. Daardoor zie ik ook waar het fout gaat als we hiermee aan de slag gaan.


De misvatting over het vinden van je purpose

Wat ik merk is dat iedereen veel behoefte heeft aan het bespreken van het onderwerp purpose en het tegelijkertijd erg lastig vindt. Ze kunnen moeilijk hun vinger erop leggen, twijfelen of ze überhaupt een purpose hebben en /of zoeken de antwoorden ergens buiten zich. Nou één ding, we hebben echt allemaal een purpose. Waar de denkfout wat mij betreft zit, is in het feit dat bijna al mijn cliënten denken dat het iets groots moet zijn. Purpose wordt geassocieerd met zaken als het oplossen van hongersnood, ‘world peace’ bewerkstelligen, het leven in dienststellen van anderen of zich met klimaatproblematiek moeten bezighouden. En begrijp me goed, dit zijn echt hele mooie doelen kunnen wel degelijk een purpose zijn voor iemand. Maar wat ik merk is dat men het vaak te groot maakt, zo groot dat je er geen contact mee kan maken, het niet kan voelen. Dan ga je opzoek naar ‘iets’ buiten jezelf en op het moment dat je het niet kan voelen, klopt het al niet meer. Het is dan niet van jou, en tja…dan kun je inderdaad je vinger er niet meer opleggen.


Het vinden van je purpose: keep it simple

Maar hoe kom je er dan achter, wat je drijft? Ik leg het zelf als volgt uit aan mijn cliënten. Je heb een purpose. Iets waarvoor jij je bed uit komen, iets wat je drijft. Jij kent jezelf het beste, dus ergens is er wel een besef, alleen is het beeld echt heel blurry. Je kunt er geen chocola van maken. Dus ga je aan de slag om ervoor te zorgen dat het blurry beeld steeds een beetje scherper wordt, tot het moment dat je weet en voelt wat het is. 


De manier om daar te komen is door het echt simpel te houden en te volgen waar voor jouw de energie zit. Wanneer ga jij ‘aan’? Wanneer begint de energie te stromen? Wat maakt dat een dag voorbij vliegt? Als je dit gaat onderzoeken en op deze vragen antwoord kan geven, word je beeld steeds scherper. Je kunt op basis hiervan gaan omschrijven waar je energie van krijgt en wat je drijft. Welke bijdrage je wilt leveren. En als je vervolgens veranderingen aanbrengt in je werk en leven die in lijn zijn met waar jij energie van krijgt, waarvoor jij je bed uit wilt komen, zul je merken dat het beeld steeds scherper wordt. Dat er ook steeds meer inspiratie en inzicht komt op welke wijze je deze energie verder wilt en kunt inzetten en ontwikkelen. Op deze manier krijg je een steeds scherper beeld van je purpose, kun je er steeds meer in groei en ga je veel meer leven vanuit wat jij bij te dragen hebt.


Een van de boeken die mij geïnspireerd heeft als het gaat over het vinden van je purpose is  Begin met het Waarom van Simon Sinek. Wat mij betreft een echte aanrader. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *