Blog bedrijf dat bij je past

Hoe weet je op een bedrijf bij je past? 4 tips!

Hoe weet je of een bedrijf bij je past? Daar kan ik uit persoonlijk ervaring wel het een en ander over vertellen. In 2012 hakte ik de knoop door. Ik zou na 11 jaar mijn toenmalige werkgever gaan verlaten. Eigenlijk wist ik al na jaar 7 dat het bedrijf dat het er aan zat te komen. Het gevoel was sterk. Het was niet of ik weg zou gaan, eerder wanneer. Waarom het uiteindelijk nog 4 jaar duurde? Ik kreeg in die tijd nog een aantal mooie kansen om me persoonlijk te ontwikkelen, maar uiteindelijk was de koek echt op. Mijn vertrek riep best veel vragen op. Ik had toch een mooie carrière, legio kansen in het vooruitzicht en, niet onbelangrijk, een heel fijn inkomen? Ik kon en kan het nog steeds goed uitleggen; het verlaten van de organisatie kwam vooral door mijn persoonlijke waarden.

Jouw persoonlijke waarden

Waarden? Huh? Hoezo waarden? Wat heeft dat te maken met een nieuwe baan of verlaten van een organisatie? Kan me voorstellen als je dat niet helemaal kan plaatsen. Eerst even een korte uitleg over waarden. Jouw persoonlijke waarden zeggen iets over wat voor jou belangrijk is in het leven. Het reflecteert waar jij voor staat. Wat jij belangrijk vindt in het leven. Die waarden wil je terugzien om je heen, want dan kom jij goed tot je recht. Kun je echt jezelf zijn.


Even terug naar het verlaten van mijn werkgever. Vrijheid is een hele belangrijke persoonlijke waarde voor mij. Het is cruciaal dat ik zowel letterlijk als figuurlijk vrijheid heb en vrijheid ervaar. Mijn partner weet daar alles van. Naast dat we een heerlijk leven met ons gezin hebben, heb ik vrijheid nodig. I need space, tijd en ruimte voor mezelf. En dat geldt ook voor mijn werk. Creatieve ruimte en bewegingsvrijheid is wat ik nog heb. De mogelijkheid om te kunnen bepalen wat ik doe en hoe ik het doe. Bij de werkgever waar ik ben vertrokken ervaarde ik simpelweg te weinig vrijheid om echt mezelf te kunnen zijn. En daarbij botsten een aantal van mijn andere waarden met die van de organisatie. Dus was het onvermijdbaar, er moest iets veranderen. En aangezien ik niet een hele organisatie kan veranderen (hoewel ik soms wel heel graag wilde hoor haha), was het voor mij duidelijk en oké: time to move on.


Past een bedrijf? Match de cultuur met jouw waarden

Dus als het voor jou tijd is voor een verandering, vergeet je persoonlijke waarden niet. En ik snap dat als je opzoek gaat naar een nieuwe baan, je misschien als eerste kijkt naar de functie en de bijbehorende inhoud. Je wilt daar al je talenten in kwijt kunnen. Het is echter net zo belangrijk om te kijken naar de cultuur van de organisatie en hun kernwaarden. Deze zeggen namelijk iets over wat de organisatie belangrijk vindt en waar zij voor staan. En wat je eigenlijk wilt is dat de cultuur en waarden van een organisatie dicht bij jouw persoonlijke waarden liggen. Een 100% match zul je niet vinden, maar je wilt een ruime overlap. Want stel dat een van jouw waarden transparantie is en je komt binnen bij een hele politieke organisatie die niet snel het achterste van zijn tong laat zien, dan wordt het lastig. Je kunt dan nog zo een leuke job hebben gevonden, als je niet jezelf kunt zijn heb je geen duurzame werkplek gevonden.


4 tips om te onderzoeken wel bedrijf bij je past!

Wil je vaststellen of jij en een potentiële nieuwe werkgever een match zijn? Dan kan ik je de volgende 4 tips meegeven:


  • Bekijk de (corporate) website. Wat schrijven ze zelf over hun visie, missie en corporate values (kernwaarden). Wat kun je vinden over de cultuur die ze nastreven en hoeverre matcht deze informatie met jouw waarden?
  • Google het bedrijf. Op deze manier kom je veel te weten. Zijn ze recentelijk in het nieuws geweest en waarvoor? Hoe wordt er over ze geschreven? Kom je reviews van klanten tegen en wat zeggen die? Ook hier geldt, sluit het beeld aan bij de waarden die voor jou gelden. 
  • Voer gesprekken met mensen die er werken of gewerkt hebben. Degene die je het meest kunnen vertellen over de cultuur zijn natuurlijk de mensen die er zelf onderdeel van hebben uitgemaakt of nog steeds van zijn. Kijk of je mensen in je netwerk hebt die je iets kunnen vertellen over hoe zij het bedrijf ervaren en zouden typeren. Het is uiteraard door de bril van een ander en het zijn daarmee hun persoonlijke, gekleurde ervaringen, en toch kun je er veel uit opmaken.
  • Stel vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek is een gelijkwaardig gesprek en is er dus ook voor jou om vast te stellen of je past op deze functie en binnen het bedrijf. Stel dus je vragen. Vraag naar de cultuur, de manier werken met elkaar en wat de organisatie belangrijk vindt en wil uitdragen. Probeer er achter te komen over een overlap zit tussen jouw waarden en de cultuur en werkwijze binnen de organisatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *