Let it go, let it go…en heb vertrouwen

Loslaten en ultiem vertrouwen hebben. Daar gaat het over in het nummer dat bijna iedereen kan meezingen (zeker als je kleine kinderen hebt); ‘Let it go’ uit de Disney klassieker Frozen. Een catchy lied, dat ik het liefst heel hard uit volle borst mee zing. Mocht je het onverhoopt niet kennen, weet ik bijna zeker dat als je het opzoekt in Google en beluistert, het op z’n minst bekend voorkomt. Een lied dat gaat over het maken van keuzes en daar vol voor gaan. Het losbreken en alles achter je durven laten. Vertrouwen hebben en er voor gaan.

Klinkt heel erg mooi. Ik weet zeker dat de songtekst bij bijna iedereen resoneert. Was het in de praktijk maar zo makkelijk. Want hoe sterk je je wellicht voelt na het meezingen van het lied, de stap om echt vol te gaan voor dat wat je vanbinnen voelt en wilt, en daarbij volledig te vertrouwen op jezelf kan gewoon doodeng zijn. Zo simpel is.


Ultiem vertrouwen is spannend

En waarom is dat eigenlijk? Ik denk dat echt op jezelf vertrouwen, en soms verstrekkende veranderingen aanbrengen, lastig is omdat je er dan toch echt alleen voor staat. Je kunt wel advies en steun vragen aan de mensen om je heen, maar je zult merken dat iedereen een eigen mening heeft en naar jouw situatie vanuit zijn of haar eigen perspectief kijkt. Objectief zijn en eigen gevoelens en emoties uitschakelen is voor naasten heel lastig. De kans dat het beeld over je beslissing dan vertroebelt is heel groot. De uitdaging is om op dat soort momenten heel dicht bij jezelf blijven. Als je echt wilt gaan doen wat in je hart zit, zul je vertrouwen moeten hebben. De verantwoordelijk ligt bij jou en deze kun je niet delen of even naast je neerleggen of ontduiken. Je zult het uiteindelijk zelf moeten doen.


Mijn advies bij het aanbrengen van verandering

Oké Sabrina, ja ik snap je uitleg over dat het spannend is om een verandering aan te brengen, maar hoe kom ik op dat punt dat ik het desondanks aandurf? Mijn advies:


  • Zorg dat je jezelf goed kent. Daarmee bedoel, zorg dat je weet waar je natuurlijke kracht zit. Dat is namelijk ook wat je wilt benutten en op terug wilt kunnen vallen tijdens een verandering. Zorg ook dat je scherp blijft houden wat voor jou belangrijk is in het leven. Dat is waar het uiteindelijk om gaat en wat centraal moet blijven staan.
  • Weet wat je einddoel is. Weet waar je het voor doet. Hoe scherper je voor ogen hebt wat je uiteindelijk wilt, hoe gerichter je er naar toe kunt bewegen. En hier wordt het wel een beetje tricky, want je kunt je verliezen in de weg er naar toe. Het is dus de balans vinden tussen het einddoel scherp op je netvlies hebben en daar de focus op leggen en tegelijkertijd de weg bewandelen.
  • Het is een proces. Bereik je verandering één stap tegelijk op een tempo dat bij je past en op een manier die bij je past. (Moeilijk) keuzes maken en verandering aanbrengen is al lastig. Het hoeft er niet doorheen gedrukt te worden omdat je het nou eenmaal moet afronden. En als je té ambitieuze doelen stelt, is het afbreukrisico alleen maar groter wat weer demotiverend kan werken. On step at a time.
  • Probeer jezelf niet te veroordelen. Er is geen goed of fout, er is alleen wat voor jou nodig is om verder te groeien. Soms kom je er in een rechte lijn, soms raak je afgeleid, misschien komen er zaken tussen. Het is wat het is, dus wees lief voor jezelf van heb van tijd tot tijd vooral een beetje mededogen. Elke dag is een nieuwe dag om te starten. Dus in plaats van te frustreren over het feit dat iets niet gelukt is, kun je er in het hier en nu voor kiezen om er weer voor te gaan.

Vond je deze blog interessant? Ik deel regelmatig mijn kennis, ervaringen en adviezen uit mijn coachpraktijk, events en programma’s op Instagram. Volg mij daar @leadingpotentials en blijf op de hoogte!

1 gedachte over “Let it go, let it go…en heb vertrouwen”

  1. Pingback: Je intuïtie vertelt je precies hoe het zit. - Sabrina Vink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *