Blog Groei mindset

Een Groei Mindset in 4 stappen

Je droomt van de verandering die je wilt aanbrengen, dan is een Groei Mindset de weg. Ik zal het je toelichten met een voorbeeld. Stel je wilt een andere ambitie nastreven, in een heel ander werkveld aan de slag gaan. Het is een droom die je eigenlijk al heel lang hebt en die je niet loslaat. En toch lukt het niet. Een van de zaken waaraan het kan liggen is je mindset. Een goede manier om het uit te leggen is aan de hand van het werk van Carol Dweck. Zij is professor Psychologie aan Stanford University, verricht onderzoek naar motivatie en persoonlijk ontwikkeling. Ze heeft gekeken naar wat iemand succesvol maakt in het bereiken van zijn of haar doelen. Haar bevindingen zijn dat de mindset grote invloed heeft. Ze beschrijft twee soorten mindsets: een Fixed of Vaste Mindset en een Growth of Groei Mindset.

Vaste Mindset

Een fixed of vaste mindset gaat ervan uit dat je iets wel of niet kan en ziet niet de mogelijkheden van ontwikkeling en groei. Hiermee zie je je eigen mogelijkheden niet en belemmer je jezelf op voorhand in je eigen proces.


Dweck beschrijft dat mensen met een fixed mindset gedreven worden om hun talent te laten zien. Als ze vinden dat ze ergens talent voor hebben, zullen ze gemotiveerd zijn om dat zichtbaar te maken. Als ze echter bedacht hebben dat ze iets niet kunnen, zullen ze weinig motivatie opbrengen en doorzettingsvermogen tonen. Hierdoor zullen ze uitdagingen vermijden, snel opgeven, inspanning als nutteloos zien, opbouwende kritiek negeren en zich bedreigd voelen door het succes van anderen.


Groei Mindset

Een growth of groei mindset gaat ervan uit dat je potentieel bezit of dat er potentieel aanwezig is en dat je door dit te verkennen en er mee aan de slag te gaan, kan groeien en er daardoor mogelijkheden ontstaan. Dweck beschrijft dat mensen met een growth mindset een passie hebben voor het opzoeken van de mogelijkheden en daarin doorzetten, zelfs bij tegenslag. Dit maakt dat mensen succesvol kunnen zijn, zelfs in uitdagende tijden. Doordat ze willen leren zullen ze uitdagingen omarmen, doorzetten bij tegenslag, inspanning als de weg naar succes zien, leren van feedback en geïnspireerd worden door en lessen leren van anderen die succesvol zijn.


Van een Vaste naar een Groei Mindset – 4 stappen

En nu wordt het dus interessant. Vaak heb je niet eens door dat je in vaste mindset zit. Onderzoek wijst uit dat je per dag  40 000 tot 60 000 gedachten hebt waarvan een groot deel onbewust. Dus precies zicht hebben op hoe je denkt over situaties is lastig. Ik ga weer even terug naar het voorbeeld van zoëven. Je wilt dus die verandering aanbrengen in je werkveld en eindelijk die droom realiseren en je wil onderzoeken of je mindset wellicht in de weg zit. Doorloop dan de volgende stappen om je mindset van vast naar groei te brengen:


  1. Onderzoek je gedachten. Welke gedachten komen op, op het moment dat je denkt aan dat nieuwe werkveld waarin je wilt gaan werken? Merk je dat er belemmerende gedachten zijn zoals ‘ik heb geen ervaring in het werkveld dus zal het me niet lukken’ of ‘ik heb niet voldoende werkervaring opgebouwd.’ Neem een aantal dagen bewust de tijd om je gedachten te monitoren.
  2. Onderzoek of de belemmerende gedachten feitelijk, onomstotelijk waar zin. Is het zo dat je niet aan het werk komt omdat je geen ervaring hebt in het werkveld of nog maar een paar jaar werkervaring hebt? Kun je het bewijzen? Het kan misschien moeilijker zijn, maar is het echt dé waarheid?
  3. Zet er helpende gedachten tegenover. Corrigeer jezelf actief op het moment dat de gedachten opkomen. In plaats van te denken dat je ‘toch niet genoeg werkervaring hebt’ kun je de gedachten bijsturen door bijvoorbeeld ‘ik heb dan nog niet veel jaren werkervaring maar ik heb al veel verschillende disciplines eigen gemaakt en ik leer snel’ er tegenover te zetten
  4. Ga opzoek naar mogelijkheden. Kijk hoe je meer te weten komen over op welke wijze je je droom kan realiseren. Ga netwerkgesprekken voeren met mensen die in het werkveld werken. Kijk naar wat hun achtergrond is en hoe ze erin terecht gekomen zijn. Hoe kun je jezelf ontwikkelen en voorbereiden (door bijvoorbeeld cursussen, opleidingen, nevenactiviteiten) zodat je wel aantrekkelijk bent op het moment dat je solliciteert.

Wil je meer lezen over het werk van Carol Dweck? Lees dan haar besteller Mindset waarin ze alles uitlegt over een Vaste en Groei Mindset! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *