Blog-over-positief-blijven

When they go low, we go high

Sterk in je schoenen staan. Dat is wat er gevraagd wordt in de Verenigde Staten op dit moment. In november wordt de nieuwe president gekozen. En deze keer, lijken de campagnes absurder dan ooit. Regelmatig vraag ik me of het nog gekker kan, om vervolgens wakker te worden, het nieuws te bekijken en tot de conclusie te komen, ja… het kan gekker.

Midden in het mediageweld was daar de speech van Michelle Obama, de vrouw van de huidige president Barack Obama. Ze gaf deze speech tijdens de Democratische Conventie in juli. Een krachtig verhaal, door velen geroemd (bekijk de speech hier). Maar er was een zin in die speech die mij raakte: “When they go low, we go high.” Met andere woorden, als zij laag bij de grond willen acteren, blijven wij daarboven staan. Ze legde uit in haar verhaal dat ze deze zin gebruikt om haar dochters uit te leggen hoe om te gaan met de negatieve verbale aanvallen in de media (op haar man, maar ook Hillary Clinton en de democratische partij).


We staan er boven

In één zin beschrijft ze een instelling, die universeel van toepassing is. Op ons allemaal in alle situaties denkbaar. Want komt het niet (soms vaak) voor dat de buitenwereld je ondermijnt of dat je het gevoel hebt dat je ondermijnt wordt. Los van het feit of het correct is dat je ondermijnt wordt, maakt de zin “When they go low, we go high” dat feit irrelevant en gelijk heel makkelijk voor ons allemaal. We staan er gewoon boven. Sterker nog, er zit een duidelijke actie in, een verantwoordelijkheid. Als we onderuit gehaald worden, gaan we erboven staan, we stijgen erboven uit, we excelleren. Eigenlijk heel simpel. We laten het niet binnen komen, we overstijgen het. Het heeft geen vat op ons. We trekken gewoon ons eigen plan.


Het geheim van sterk in je schoenen staan

Dit is wat de zin zo krachtig maakt. In plaats van de focussen op de actie van de ander, hoe erg het gedrag is en vooral hoe erg dat voor ons is, pakken we onze eigen verantwoordelijkheid op. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel last je hebt van de ander. De ander kun je niet veranderen, wel hoe je erop reageert. Op het moment dat je dat snapt, gaat er een wereld voor je open. Het vraagt wel wat van je. Het vraagt om stevig in je schoenen te staan. Verlies je zelf niet in het moment en de emotie. Neem afstand en wees de observant. Dit heb je niet zomaar onder de knie, maar dat hoeft ook niet. Wees je bewust dat je kunt veranderen, dat je je reactie kunt veranderen.


Dus de volgende keer dat je het gevoel hebt dat iemand jouw plannen onderuithaalt, iemand je het gevoel geeft niet goed genoeg te zijn, iemand je op een lage, onder-de-gordel manier benadert, beantwoord je het niet door op hetzelfde niveau te gaan zitten en ook op een “low” manier te reageren. Nee, dat doen gebeurt niet meer. Probeer het. We doen het. Afstand, observeren en dan…..we go HIGH!!


Vond je deze blog interessant? Ik deel regelmatig mijn kennis, ervaringen en adviezen uit mijn coachpraktijk, events en programma’s op Instagram. Volg mij daar @leadingpotentials en blijf op de hoogte!

1 gedachte over “When they go low, we go high”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *