Blog-over-het-proces

Het is een proces….

Ja, de woorden ‘het is een proces’ vormen samen een standaardzin die ik vaak gebruik en gaan over het proces van groei. Eigenlijk is het een nietszeggende zin, tegelijkertijd is dit een zin die een grootse waarheid bevat.

Ik heb de zin ‘het is een proces’ zo vaak tegen mezelf gezegd. Want ik heb in behoorlijk wat ‘procesjes’ gezeten en bevind me momenteel in meerdere processen. Zoals iedereen die op aarde rondloopt. Ik heb bijvoorbeeld 11 jaar bij een grote Nederlandse bank gewerkt en na 7 jaar wist ik eigenlijk dat het einde inzicht was. Echter was het vertrekken bij de bank een proces van groei op zich. Ik wist het en ik voelde het, het is klaar. Het heeft echter nog 4 (!) jaar geduurd voordat ik de deur achter me sloot. In de 4 jaar heb ik meerdere nieuwe functies binnen de bank geaccepteerd, opleidingen gedaan en ook echt plezier in mijn werk gehad. Het vertrek was echter een proces van acceptatie, afscheid nemen, bevestigd worden in dat het de juiste keuze was en het vinden van het juiste moment. En tja…dat duurde 4 jaar.


Proces van groei voor iedereen

Dit is nog maar 1 van mijn processen, maar de kern van het verhaal is dat alles gaat zoals het gaat.  En dat geldt echt voor iedereen. Elke client waar ik mee werk zit in zijn of haar eigen proces. En hoe dat verloopt is geen peil op te trekken. Ik krijg cliënten in mijn praktijk die graag een verandering willen aanbrengen in hun carriere of hun leven. We werken dan samen in het helder krijgen wat die verandering dan precies eruit ziet en wat nodig is om dat te bereiken. Ze zijn heel blij en willen er echt voor gaan, maar kunnen het uiteindelijk nog niet omzetten naar de manifestatie. Het is heel makkelijk om daar van alles en nog wat van te vinden, maar kennelijk is dit het proces en kennelijk nog niet de tijd.


Je kunt vanbinnen een keuze hebben gemaakt en er kan een weten zijn dat de richting die je op wilt de juiste is. En toch kan de weg ernaar toe lang duren, omwegen en obstakels bevatten en soms moet je simpelweg eerst nieuwe wegen verkennen. Dat kan je onzeker maken of doen twijfelen. Er is echter geen ultieme rechte weg. Ik probeer altijd mee te geven dat alles goed is. Er is geen goed of fout alleen de weg ernaartoe.


Hoe houd je vertrouwen in het proces?

Ja, het proces van groei is een uitdaging en het risico bestaat dat je gedemotiveerd raakt. Wat ik vaak zie is de neiging om volledig te focussen op de weg. Allerlei ‘moetjes’ vaststellen zodat dat waar je naar toe wilt bereikt wordt. Mijn tip: laat de weg en daarmee de \’moetjes\’ los!  Verbind je met dat waar je energie van krijgt. Dat kan zijn datgene waar het proces naar toe moet leiden. Daar wordt je blij van, dat is waar je misschien van droomt of naar verlangt. Als je daar mee bezig blijft en blijft verkennen, kunnen kansen, mogelijkheden, nieuwe inzichten zich aandienen. En deze kunnen de impuls aan je proces geven die je nodig hebt. En wat bij mij persoonlijk helpt is relativeren, afstand te nemen van alle emoties en oordelen. En af en toe vier simpele woorden, je raadt het al: Het is een proces.


Vond je deze blog interessant? Ik deel regelmatig mijn kennis, ervaringen en adviezen uit mijn coachpraktijk, events en programma’s op Instagram. Volg mij daar @leadingpotentials en blijf op de hoogte!

2 gedachten over “Het is een proces….”

  1. Pingback: Let it go, let it go...en heb vertrouwen - Sabrina Vink

  2. Pingback: Zelfreflectie: Stilstaan om verder te groeien. - Sabrina Vink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *