Leading Potentials

Meer zelfvertrouwen? Ga altijd terug naar de basis.

Meer zelfvertrouwen, de wens van zovelen. Vandaag heb ik weer een fraai staaltje zelfvertrouwen gezien. Het is zondagavond als ik deze blog schrijf en vanmiddag zat ik weer voor de buis voor een Formule 1 wedstrijd (iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een echte F1 fan ben). In dit geval de Grand Prix van Oostenrijk. Tribunes gevuld met grotendeels juichende oranje geklede fans zagen Max Verstappen zijn 3e GP winnen in 3 weken.

Nu kijk al vrij lang F1, en niet pas de afgelopen paar jaar, maar ik moet je eerlijk zeggen Max Verstappen fascineert me. Ik ben elke keer weer verbaasd door zijn mentale weerbaarheid. Met zijn 23 jaar is die ijzersterk. Nu kunnen we discussiëren over zijn strakke en strenge jeugd en de invloed van zijn vader (ik was er niet bij dus ga er hier ook niet van afstand over oordelen), maar ik zie zeker een aantal eigenschappen: een passie voor wat hij doet en een rotsvast zelfvertrouwen.

 

Kenmerken van zelfvertrouwen

Van Dale definieert ‘zelfvertrouwen’ als ‘het vertrouwen in de eigen kracht’. En dat rotsvaste vertrouwen in zijn eigen kracht dat zie ik bij Verstappen op een aantal manieren terug.

 

  1. Overtuigd van zijn eigen kunnen. Hij weet precies wat hij kan, waar zijn talent ligt. En ik weet dat hij door sommige als arrogant gezien wordt. Ik ben het daar niet mee eens. Als het om zijn vak gaat kent hij zichzelf heel goed. En is daar eerlijk over.
  2. Reflectief vermogen. Hij is zelfkritisch. Als hij niet tevreden is over zijn eigen prestaties durft hij het te benoemen.
  3. Kan zich snel herpakken. Hij blijft niet hangen in zijn eigen drama. Als hij het niet goed doet, wordt hij boos, scheldt hij, maar is daarna instaat om snel de knop om te zetten en weer uit te gaan van zijn eigen kracht.
  4. Autonoom. Hij laat zich niet van de wijs brengen door kritiek van buiten. Misschien dat hij soms iets meer mag luisteren naar feedback, maar ook hier blijft zijn eigen kracht het uitgangspunt. Kritiek of oordelen brengen hem zelden van de wijs.

De basis van zelfvertrouwen

Kijkend naar de punten hierboven zijn dit kenmerken die voor iedereen gelden. Eigenschappen waaraan je kunt zien dat iemand zelfvertrouwen bezit. Maar de basis van het ontwikkelen van je zelfvertrouwen, het laten groeien ervan komt van binnenuit. Het door en door kennen van jezelf. Weten wie je bent en wat je in huis hebt. Weten welke talenten je bezit, hoe die het beste tot uiting komen en waar je voor je bed uit wilt springen. In het Engels praten ze weleens over ‘inner confidence’. Zelfvertrouwen dat van binnen zit en zich uit in de kenmerken die hierboven genoemd worden. En dus ook belangrijk, het ontwikkelen van zelfvertrouwen komt niet door bevestiging van buiten. Het kan je hooguit helpen te reflecteren op je keuzes of de weg waar je op zit. Als je zelfvertrouwen van buitenaf komt, kan het je maken, maar ook breken.

 

Wil je ook je eigen zelfvertrouwen doen groeien, zodat je vol overgave en gesterkt door je zelfkennis je eigen keuzes maken? Ik denk echt graag met je mee op welke wijze je jouw doelen kunt bereiken. Je kunt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me plannen, dan sparren we over jouw wensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *