Je intuïtie vertelt je precies hoe het zit.

Intuïtie, een misschien wat vaag begrip. Maar dat buikgevoel, ik heb het zo vaak. Dat moment dat je even van binnenuit alert wordt gemaakt op iets. Het is iets wat altijd onderdeel heeft uitgemaakt van mijn leven. Dat moment dat je voelt of weet dat deze persoon niet is wat hij of zij lijkt. Of dat een bepaalde keuze niet de juiste is. En toch, om de een of andere reden negeerde ik het ook met enige regelmaat. En elke keer als mijn intuïtie achteraf toch gelijk bleek te hebben, komt gelijk een van de beste quotes die op mijn pad is gekomen voor mijn ogen:

“Told you so. Sincerely your intuition”

Wat is intuïtie precies?

De quote hierboven komt elke keer bij mij binnen omdat ik er geen oordeel in voel, slechts een constatering; “Ik zei het je. vriendelijke groet, je intuïtie.” Eerlijk is eerlijk het is ook moeilijk, luisteren naar je buik of je intuïtie, want het is ontastbaar. Wat is het? Waar komt het vandaan? Het is niet uit te leggen, te verklaren, te bewijzen. Maar wij hebben het allemaal wel, die intuïtie die ons feilloos aangeeft hoe het zit.

 

Als ik er een uitleg aan moet geven is dat het een extra zintuig is die we allemaal hebben meegekregen, het hoort bij ons. Het is een weten, zonder dat we onze gedachten er voor gebruiken. Er wordt niet nagedacht, ier s geen logische redenering. Het is een ingeving die in een fractie van een seconde, vaak nog voordat je het hebt kunnen overdenken, iets aangeeft. En wij slaan het net zo snel in de wind, meestal omdat hetgeen je voelt, denkt, weet, niet logisch is, je niet verwacht of misschien niet wilt horen of weten op dat moment. En achteraf….achteraf is kun je alleen maar zeggen, “Ik wist het.”

 

Wat de bron van intuïtie is open voor interpretatie. Is het een lijntje met je ziel? Is het een verbinding met God? Of met een goddelijke bron? Ik kan hier geen antwoord op geven. Wat ik wel weet, is dat het onderdeel is van ons allemaal.

 

Leren luisteren

Het ontwikkelen van je intuïtie kan weerstand oproepen. Termen als zweverig, wazig, mysterieus worden vaak gebruikt als het hierover gaat. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal weleens een intuïtieve ervaring gehad. Dus misschien is het minder mysterieus dan we onszelf wijs maken.

 

Wat kan helpen is het begrip intuïtie niet willen verklaren. Het is onderdeel van onszelf, dus begint het bij vertrouwen in jezelf en daarmee ook je intuïtie. Simpelweg beginnen met waarnemen.

 

De eerste stap is om je bewust te worden of zijn dat je zo een signaaltje krijgt. Of je ervoor kiest om ernaar te luisteren is op dat moment niet eens zo relevant, als je maar bewust bent van het feit dat het gebeurt. Hoe meer je het opmerkt, des te vaker zal het gebeuren. En des te vaker zal je merken dat je intuïtie gelijk heeft. Zo langzamerhand kan het een kompas voor je worden om de voor jouw juiste keuzes te maken. Zoals Steve Jobs ooit zei:

“Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”

Vond je deze blog interessant? Ik deel regelmatig mijn kennis, ervaringen en adviezen uit mijn coachpraktijk, events en programma’s op Instagram. Volg mij daar @leadingpotentials en blijf op de hoogte!

45 gedachten over “Je intuïtie vertelt je precies hoe het zit.”

 1. Nog een mooie tekst die hierbij past:
  “Schenk mij de kracht om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
  De moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
  En de wijsheid om het verschil te zien.”
  De wijsheid is volgens mij je intuitie!

 2. Ik vind het ook leuk en vooral knap dat je dit zo hebt kunnen beschrijven. Zonder daar een zweverig tintje aan te geven.

  Intuïtie het is zo’n mooie kracht, en tegelijkertijd soms ook zo lastig.

  1. Dank je wel! Ik krijg die reactie wel vaker. Het is zo zonde dat we een kracht van onszelf niet inzetten omdat het niet uit te leggen is.

 3. Intuïtie, inderdaad een mooi instrument. Ik ga er nog beter naar luisteren en ontwarren van angst voor het onbekende. Hopelijk wordt het een mooie wegwijzer.

 4. Oh zo herkenbaar, hoe vaak voelde ik al niet dat het bij een persoon niet echt goed zat, maar deed er niets mee, om dan achteraf toch te moeten ontdekken dat het stemmetje in mijn hoofd helemaal gelijk had. Ik ga mijn best doen om daar vanaf nu toch meer naar te gaan luisteren en er dan ook effectief iets mee ga doen. Bedankt hiervoor! Warme groetjes, Sarah

 5. Dank voor je leuke blog, Sabrina. Mooi beschreven.
  Voor mij is er ook nog een verschil tussen intuïtie en instinct. Het verschil: als er een ‘tijger’ op je pad zit, heb je meer aan instinct. Dat is een supersnelle reactie van je lijf waarmee het je in beweging zet. Van iets af of naar iets toe. Super als je die signalen in je lijf leert herkennen.

 6. Ik heb een paar keer mijn intuïtie genegeerd en kreeg daarmee keihard de kous op mijn hoofd. Sinds die tijd probeer ik beter naar mijn gevoel te luisteren, hoe moeilijk ik dat soms ook vind. Fijn dat je het zo goed verwoord zonder het zweverig te maken 🙂

 7. Wow mooi hoor. Volgens mij wil het universum mij wat laten weten want de laatste dagen kom ik op de een of andere manier van alles tegen rondom het thema “intuitie”. Dankjewel!

 8. Leren luisteren naar je intuïtie dat zouden ze een verplicht vak op school moeten maken… Want mijn intuïtie zegt dat iedereen dit moet leren hoe ze het kunnen gebruiken…

  1. Jaaa!! Inderdaad! Hoewel kinderen vaak kunnen aangeven wat ze wel en niet willen, ook al snappen wij er niets van… Dat is vaak een pure reactie. En toch raken we het ergens kwijt.

 9. ik zei het je toch-zit vaak veel emotie op.
  Het toelaten van intuïtie in je leven- het er laten zijn is voor mij erg actueel nu. Dat kan ook zonder daar met veel emotie naar te kijken

 10. Juist. Vaak weet je vanaf de eerste seconde of iets juist aanvoelt of niet. En dat moment zou je moeten vasthouden om een beslissing te nemen. Alle emoties daarna of raadgevingen van anderen vertroebelen die innerlijke intuïtie. Heel herkenbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *